X
23 نوامبر

مگ آیفوم: آنچه که باید در خصوص اختلال چربی خون بدانید ! چقدر در خصوص چربی های مضر بدنتان اطلاع دارید ؟ چه غذاهایی سبب افزایش چربی خون در فرد می شود؟

  • اختلال چربی چیست؟

اگر پزشکتان بگوید که شما دچار اختلال چربی هستید، به این معنی است که سطح کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) و چربی هایی به نام تری گلیسیرید یا هر دو در خون شما بالاست. سطوح بالای این مواد خطر ابتلا به بیماری قلبی را افزایش می دهد.

  • کلسترول

برای درک معنای داشتن اختلال چربی، باید در مورد کلسترول بدانید. دو شکل عمده کلسترول موجود در بدن شما، لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) و لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) هستند.

LDL که گاهی اوقات به عنوان “کلسترول بد” شناخته می شود، توسط بدن شما ساخته می شود و همچنین توسط بدن شما از غذاهای غنی از کلسترول مانند گوشت قرمز و محصولات لبنی جذب می شود. LDL می تواند با سایر چربی ها و مواد موجود در خون ترکیب شود و در شریان های شما انسداد ایجاد کند.

انسداد در رگ‌های شما می‌تواند جریان خون شما را کاهش دهد و باعث مشکلات سلامتی جدی مانند بیماری قلبی، حمله قلبی یا سکته شود. به دلیل اثرات بالقوه آن، پزشکان سطوح پایین تر LDL را توصیه می کنند.

HDL که گاهی اوقات به عنوان “کلسترول خوب” شناخته می شود، اثر محافظتی بر قلب شما دارد. HDL کلسترول مضر را از شریان های شما خارج می کند. پزشکان معمولاً توصیه می کنند که سطح کلسترول HDL بالاتری داشته باشید.

آنچه که باید در خصوص اختلال چربی خون بدانید !

  • تری گلیسیرید

تری گلیسیرید نوعی چربی است که بیشتر از غذایی که می خورید دریافت می کنید. بدن شما همچنین زمانی که کالری اضافی را برای ذخیره به چربی تبدیل می کند، آن را تولید می کند. برخی از تری گلیسیریدها برای برخی عملکردهای سلولی ضروری هستند، اما مقدار زیاد آن ناسالم است. مانند LDL، سطوح پایین تر تری گلیسیرید سالم تر در نظر گرفته می شود.

  • علت کلسترول خون و تری گلیسیرید بالا چیست؟

غذاهای سرشار از انواع خاصی از چربی ها، شرایط پزشکی خاص و عوامل دیگر می توانند باعث افزایش کلسترول خون و تری گلیسیرید بالا شوند.

مطلب پیشنهادی  اگر گوجه فرنگی زیاد میخورید مراقب این عوارض ها باشید!

غذا

دو نوع چربی برای افزایش سطح کلسترول شناخته شده است.

چربی های اشباع شده: چربی های اشباع شده می توانند سطح LDL شما را افزایش دهند. برخی از غذاهای گیاهی مانند روغن نخل و روغن نارگیل حاوی چربی های اشباع شده هستند. با این حال، چربی اشباع شده بیشتر در محصولات غذایی حیوانی مانند:

پنیر

شیر

کره

استیک

چربی های ترانس: چربی های ترانس یا اسیدهای چرب ترانس بدتر از چربی های اشباع هستند زیرا می توانند سطح LDL شما را افزایش داده و سطح HDL را کاهش دهند. برخی از چربی های ترانس به طور طبیعی در محصولات حیوانی یافت می شوند. برخی دیگر در غذاهای فرآوری شده یافت می شوند که تحت فرآیندی به نام هیدروژنه شدن قرار گرفته اند، مانند برخی از انواع پفک و چیپس سیب زمینی.

  • شرایط پزشکی

چه بیماری هایی می توانند در افزایش سطح کلسترول بدن تاثیرگذار باشند؟

دیابت

کم کاری تیروئید

سندرم متابولیک

سندرم کوشینگ

سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)

بیماری کلیوی

و….

آنچه که باید در خصوص اختلال چربی خون بدانید !

سایر دلایل سطح کلسترول بالا عبارتند از:

  • عدم ورزش کردن

ورزش نکردن کافی می تواند سطح LDL شما را افزایش دهد. نه تنها این، ورزش نشان داده است که سطح  HDL  سالم شما را افزایش می دهد.

  • سیگار کشیدن

سیگار همچنین می تواند کلسترول بد شما را افزایش دهد و باعث ایجاد پلاک در رگ های شما شود.

  • ژنتیک

اگر کلسترول بالا در خانواده شما به صورت ارثی است ، شما در معرض خطر ابتلا به کلسترول بالا هستید.

  • داروها

برخی از داروها، مانند برخی از انواع دیورتیک ها، می توانند سطح کلسترول شما را افزایش دهند.

  • علائم کلسترول و تری گلیسیرید خون بالا

کلسترول بالا معمولاً هیچ علامتی ایجاد نمی کند. علائم ممکن است تنها زمانی ظاهر شوند که کلسترول افزایش یافته آسیب قابل توجهی ایجاد کرده باشد.

به عنوان مثال، علائم ممکن است به شکل علائم بیماری قلبی، مانند درد قفسه سینه (آنژین) یا حالت تهوع و خستگی باشد. حمله قلبی یا سکته مغزی ممکن است ناشی از کلسترول کنترل نشده، از جمله موارد دیگر باشد.

  • اختلال لیپید چگونه تشخیص داده می شود؟

برای بررسی سطح کلسترول شما، پزشک آزمایش خونی به نام پروفایل لیپیدی یا پانل چربی را تجویز می کند. این آزمایش کلسترول تام هر دو LDL و HDL و تری گلیسیرید را اندازه گیری می کند. قبل از انجام این آزمایش، پزشک احتمالاً از شما می خواهد که حداقل به مدت ۸ تا ۱۲ ساعت از خوردن و نوشیدن مایعات غیر از آب خودداری کنید.

مطلب پیشنهادی  درمان واریس با مصرف این میوه هندی!

آنچه که باید در خصوص اختلال چربی خون بدانید !

پروفایل لیپیدی کلسترول را بر حسب میلی گرم کلسترول در دسی لیتر (mg/dL) اندازه گیری می کند. سطح کلسترول کل شما نباید بیشتر از ۲۰۰ میلی گرم در دسی لیتر باشد.

  • گزینه های درمانی برای اختلال چربی چیست؟

ترکیبی از داروها و تغییرات سبک زندگی یک برنامه درمانی رایج برای اصلاح کلسترول و تری گلیسیرید بالا است. پزشک شما همچنین ممکن است مکمل های خاصی را پیشنهاد کند.

  • داروها

انواع مختلفی از داروها برای درمان اختلالات چربی استفاده می شود.

  • استاتین ها

این داروها ماده ایجاد شده در کبد شما را که کلسترول تولید می کند، مسدود می کند. سپس کبد شما کلسترول را از خون شما حذف می کند. استاتین ها همچنین می توانند کلسترول درگیر در شریان های شما را جذب کنند. استاتین هایی که معمولاً تجویز می شوند عبارتند از:

آتورواستاتین (لیپیتور)

فلوواستاتین (لسکول)

روزوواستاتین (کرستور)

سیمواستاتین (زوکور)

  • پراواستاتین

مهارکننده های جذب کلسترول: این داروها با محدود کردن جذب کلسترول غذایی در بدن، سطح کلسترول شما را کاهش می دهند. آنها گاهی اوقات در ترکیب با استاتین ها استفاده می شوند.

  • جذب کننده های اسید صفراوی

این داروها موادی به نام رزین های صفراوی را که حاوی کلسترول هستند به دام می اندازند و از جذب مجدد آنها در روده کوچک جلوگیری می کنند.

آنچه که باید در خصوص اختلال چربی خون بدانید !

  • فیبرات ها

این داروها به کاهش سطح تری گلیسیرید در خون شما کمک می کنند.

  • مکمل

اسیدهای چرب امگا ۳ موجود بدون نسخه معمولا برای کاهش سطح تری گلیسیرید و LDL استفاده می شوند. اسیدهای چرب امگا ۳ چربی های چند غیر اشباع هستند که به طور طبیعی در ماهی های چرب مانند سالمون یافت می شوند. روغن های گیاهی مانند کانولا و روغن زیتون نیز حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ هستند.


برچسب ها :

نظر خود را بنویسید