X
17 مهر

مگ آیفوم: بیوگرافی کامل سید ابوالحسن بنی صدر اولین رئیس جمهور ایران ! سید ابوالحسن بنی صدر متولد دوم فروردین ماه 1312 در استان همدان می باشد. پدرش سید نصر الله از روحانیون با نفوذ و دوستان امام خمینی بوده است.

سید ابوالحسن بنی صدر پس از گذراندن دوران دبیرستان خود در دبیرستان شریعتی همدان، در رشته های اقتصاد و حقوق در دانشگاه تهران به تحصیل پرداخت.

  • همسر بنی صدر کیست؟

در سال 1339 با عذرا حسینی ازدواج کرد و دو دختر و یک پسر حاصل این ازدواج می باشد.

در دوران دانشجویی نماینده دانشجویان در دانشکده حقوق تهران و مسئول سازمان دانشجویان جبهه ملی بوده است.

بدلیل رهبری گروهی دانشجویان مخالف شاه دوبار دستگیر و روانه زندان شد.

  • مجروحیت در قیام 15 خرداد و ادامه تحصیل در اروپا

پس از مجروح شد در قیام 15 خرداد 1342 از ایران رفت و در اروپا به تحصیل پرداخت و دکترای خود را از سوربن گرفت. به زبان های عربی و فرانسوی تسلط داشت.

بنی صدر در سال های 1350 با سخنرانی ها و تالیف کتب به مبارزه با حکومت شاه پرداخت. در سال 1357 و قبل از انقلاب اسلامی در فرودگاه پاریس به دیدار امام خمینی رفت و در نهایت به جمع همراهان امام پیوست.

  • بازگشت بنی صدر به ایران

پس از فرار شاه به ایران بازگشت و تا زمان پیروزی انقلاب به ایراد سخنرانی ها و برگزاری جلسات می پرداخت.

در بهار 1358 با موافقت امام خمینی به عضویت شورای انقلاب درآمد ولی با دولت موقت همکاری ننمود و مهدی بازرگان نیز پذیرای این پیشنهاد نبود. در این دوره بنی صدر به نقد دولت موقت و ضعیف و ناتوان خطاب کردن این دولت در اداره امور و به خصوص قضیه کردستان پرداخت.

بیوگرافی کامل سید ابوالحسن بنی صدر اولین رئیس جمهور ایران

به عنوان یکی از نمایندگان استان تهران وارد مجلس خبرگان قانون اساسی شد و مخالف واگذاری اختیارات زیاد به ولی فقیه بود. او همچنین در خصوص اختیارات رئیس جمهور خواهان اختیارات گسترده برای شخص رئیس جمهور بود هرچند که پیشنهادات او در این زمینه در اقلیت قرار گرفت.

مطلب پیشنهادی  اولین رئیس جمهور ایران درگذشت!

او در آبان ماه 1358 و پس از استعفای دولت موقت توسط شورای انقلاب و با تایید امام خمینی همزمان به سمت وزیز اقتصاد و امور دارایی و سرپرست وزارت امور خارجه انتخاب شد. او در 5 دی ماه 1358 نامزدی اش را برای اولین انتخابات ریاست جمهوری در ایران اعلام نمود. جامعه روحانیت مبارز از نامزدی وی حمایت کردند. در ابتدا جامعه مدرسین حوزه علمیه قم نیز از حامیان او بوده ولی مدتی بعد حمایت خود را معطوف به حسن حبیبی نمودند. 8 نامزدی که در نهایت برای تبلیغات و مناظره در صدا و سیما از طرف کمیسیون نظارت بر انتخابات مجوز دریافت نمودند افراد زیر بودند:
سید ابوالحسن بنی صدر، حسن حبیبی، احمد مدنی، صادق طباطبائی، داریوش فروهر، صادق قطب زاده، کاظم سامی و حسن آیت.

بیوگرافی کامل سید ابوالحسن بنی صدر اولین رئیس جمهور ایران

در نهایت در 15 بهمن ماه 1358 در بیمارستان قلب، حکم ریاست جمهوری بنی صدر توسط امام خمینی نوشته و به او داده شد.

بنی صدر در ابتدای کار خود اقداماتی را جهت ایجاد طرح توسعه اقتصادی کشور از جمله از دور خارج کردن تدریجی سپاه پاسداران، دادگاه های انقلاب و کمیته ها و ادغام آن ها و کاستن نفوذ روحانیون در برنامه خود گنجاند.

  • بنی صدر فرمانده کل قوا شد!

امام خمینی به منظور تثبیت موقعیت بنی صدر او را به سمت فرماندهی کل قوا نیز منصوب نمود. اما او نیز مانند نخست وزیر پیشین مهدی بازرگان، در رویارویی با روحانیون حزب جمهوری هم چون سید علی خامنه ای و اکبر هاشمی رفسنجانی قرار گرفت. این منازعات او بر فضای سیاسی کشور تاثیر گذاشت. او در نهایت در برنامه های ابتدایی خود شکست خورد.

اولین شخصی که بنی صدر برای نخست وزیری انتخاب کرد توسط مجلس شورای اسلامی مورد پذیرش قرار نگرفت. پس از رد شدن سایر گزینه های پیشنهادی بنی صدر، در اقدامی سید احمد خمینی را پیشنهاد داد که این گزینه نیز با مخالفت امام خمینی روبرو شد.در نهایت در جلسه غیرعلنی محمد علی رجایی به عنوان نخست وزیر معرفی و در نهایت برای این سمت انتخاب شد.

اولین رئیس جمهور ایران درگذشت!

بنی صدر در 14 اسفند 1359 در دانشگاه تهران سخنرانی ای مبنی بر وجود شکنجه در زندان های ایران ایراد نمود که منجر به جنجال های زیادی در فضای سیاسی کشور شد. او در ماه های آغازین سال 1360 دیگر مورد حمایت امام خمینی نبود و در نهایت امام او را از فرماندهی کل قوا برکنار نمود.

  • بنی صدر به سازمان مجاهدین خلق پیوست !

این اتفاقات منجر به اعتراض و راهپیمایی مردم شد، آن ها در شعارهای خود خواهان اعدام بنی صدر بودند. در نهایت او به ناچار با سازمان مجاهدین خلق متحد گردید. در نهایت این سازمان در حمایت از بنی صدر از هوادارانشان خواستند علیه حکومت قیام کرده و در خیابان ها حضور یابند.از 20 خرداد 1360 تا 31 خرداد همان سال در مجلس فرآیند بررسی کفایت سیاسی رئیس جمهور مورد بررسی قرار گرفت و در این روز با اکثریت آراء موافق رأی بر عدم کفایت بنی صدر صادر شد.

مطلب پیشنهادی  چرا هر وکیلی، نیازمند به سایت اختصاصی است؟

در مرداد 1360 دومین انتخاب ریاست جمهوری برگزار و محمد علی رجایی پس از بنی صدر به عنوان دومین رئیس جمهور ایران انتخاب شد. بنی صدر و مسعود رجوی پس از کودتا نافرجام خود، در 6 مرداد 1360 از ایران فرار کرده و در نهایت وارد پاریس شدند. در راستای این فرار بنی صدر دست به اقدام عجیبی زد، او با تراشیدن سبیل و زیر ابرو برداشتن و رنگ نمودن موهای خود جهت این فرار برنامه ریزی کرده بود.

بنی صدر نهایت در 17 مهر ماه 1400 در پاریس چشم از جهان فروبست.


برچسب ها :

نظر خود را بنویسید